Emzirme genellikle anne ve bebek için harika bir dönemdir. Anne ve bebeğin gereksinimlerine uygun olarak nasıl sütten kesilecekleri ve sütten kesme konusunda faydalı bilgileri burada keşfedebilirsiniz.
Mümkünse Altı Ay Boyunca Sadece Anne Sütü ile Besleyin
Emzirme, bebeklerin sağlığı ve gelişiminde çok önemli bir role sahiptir. Uzmanlar genellikle bir bebeğin ilk altı ayı boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesini tavsiye eder, ancak en azından dördüncü ay sonuna kadar bu çok önemlidir, alerji riski olan bebekler için de bu öneri geçerlidir.
Çoğu bebek için, ilk dört ile altı ay boyunca anne sütü (su, ilaçlar, vitaminler ve mineraller dışında) yeterli beslenme sağlar. Ancak, kalp hastalığı gibi özel durumları olan bazı bebeklerin ek enerji ve besleyici bir diyet gereksinimi olabilir. Bu, emzirmeyi erken sonlandırma gereği yaratmaz, fakat doktor tavsiyesiyle ek beslenmeye daha erken başlamak gerekebilir.
Tamamlayıcı gıdaları en geç bebeğin yedi aylık olduğu dönemde başlatmak uygun olacaktır. İlk katı gıdalar, sütten kesmeyi başlatır ve zamanla emzirmeyi tamamlayarak devam eder. Bebeğiniz yeni gıdalara alışana kadar emzirmeye devam edebilirsiniz. Emzirmenin ne kadar süreceğine sadece siz ve bebeğiniz karar verirsiniz.
Sütten Kesmek Zaman ve Özel İlgi Gerektirir
Emzirmek, anne ile bebek arasında özel bir fiziksel bağ kurar. Sütten kesme süreci hem sizin hem de bebeğiniz için yeni ve alışılmamış bir deneyim olabilir. Bu dönemde çocuğunuza ekstra şefkat göstermek, onunla çok vakit geçirip onu sık sık kucaklamak önemlidir. Sütten kesme işlemi kademeli olarak gerçekleşirse, süt üretiminiz doğal olarak azalacaktır ve ekstra bir müdahale gerekmeyecektir. Göğüslerinizde ağrı varsa, elle hafifçe süt sağmayı veya pompa kullanmayı deneyebilirsiniz. Sağlık sorunları veya diğer sebeplerle sütten kesmeyi hızlandırmanız gerekiyorsa, bir emzirme danışmanına danışmanız önerilir.
Sütten Kesmek için Bir Neden Yok
Eğer siz ve bebeğiniz memnunsanız, bebeğinizi anne sütünden erken kesmek için pek bir sebep bulunmamaktadır. Günümüzde, hastalık gibi zorunlu haller dışında, erken sütten kesme gereksinimi oldukça nadirdir. Emin olmadığınız durumlarda doktorunuza başvurmalısınız. Ancak, bazen yanlış bilgilendirme nedeniyle gereksiz yere emzirmenin sonlandırıldığı durumlar da olabilir.
Örneğin, emzirmeyi kesmek için hiçbir neden yoktur:
- Memede iltihaplanma – iltihap, aşırı dolmuş bir memede kötüleşebilir, ancak bu durum sütün bebeğe zararlı olduğu anlamına gelmez.
- Bebeğin diş çıkarma süreci.
- Adet döneminin başlaması.
- Mevcut sağlık durumunuz elverişli değilse, yeni bir gebelik.
- İlaç kullanımı – hasta olduğunuzda ve ilaç almanız gerektiğinde, emzirmeyle uyumlu ilaçlar hakkında doktorunuza danışmalısınız. Emzirme döneminde kullanılabilecek pek çok ilaç bulunmaktadır.
- İşe dönüş – doğum sonrası annelik izninden sonra, annelik koruma yasası altında, duruma bağlı olarak emzirme veya süt sağlama hakkınız bulunmaktadır.
- Kişisel nedenler, mesela emzirme sebebiyle partnerle yaşanan anlaşmazlıklar veya vücutta istenmeyen değişikliklere dair endişeler. Bu tür konular, ebelerin ziyaretleri sırasında erken dönemde gündeme getirilebilir ve çözüm yolları aranabilir.
Sütten kesmenin anneden kaynaklanan sebepleri arasında, birtakım hastalıklar veya bebeğe zarar verebilecek ilaç kullanımı yer alabilir. Eğer bir bebek, hastalık nedeniyle yeterli şekilde ememiyor ve emzirme sırasında yeterince beslenemiyorsa, ek gıda takviyesi gerekebilir. Dudak yapısında bozukluk gibi çeşitli fiziksel sorunları olan bebekler çoğunlukla yeterli emzirme desteği ile beslenebilirler.