İş yerinde sürekli olarak yetersiz hissediyor musunuz? Bu durum zamanla bıkkınlığa yol açabilir. Herkes tutkusunu bir kariyere dönüştürecek fırsatlara sahip olamayabilir. Bazı insanlar yanlış bir işte sıkışıp kalırken ya da sürekli olarak zorlayıcı görevlerle meşgulken bulabilirler kendilerini. Şirketlerdeki değişiklikler de genellikle günlük çalışma hayatının ivmesini düşürür. Sürekli can sıkıntısı da tehlikeli bir durum olabilir.
Bu durum, medyada “boreout” olarak bilinen bir sendromdur ve aşırı talepler nedeniyle tükenme depresyonuna girenlerin aksine, yetersiz meydan okuma ve can sıkıntısı gibi belirleyici kriterlere sahiptir. İster boreout ister tükenmişlik olsun, işverenler çalışanlarının bu tür semptomlar geliştirmemesi için önlem almalıdır. Ancak kırılma noktasını aşmak ve bu kısır döngüyü kendi başınıza kırmak size bağlıdır.
Boreout sendromu tıp ve psikolojide tanınan bir hastalık değildir, ancak aşırı stresin, yetersiz meydan okuma, rutin bir çalışma ortamı ve motivasyon eksikliği nedeniyle sürekli hayal kırıklığına yol açabileceği bilinmektedir. İşyerinde çok az iş olması (niceliksel yetersizlik) veya çalışanların işlerine çok fazla uygun olması (niteliksel yetersizlik) başka bir kaynak olabilir.
Boreout’a yatkın kişiler kimlerdir? İşlerine ilgisiz bir şekilde yaklaşan tembel çalışanlar yanlış düşünebilirsiniz. Ancak, aslında hatalı bir varsayımda bulunuyorsunuz. Boreout sendromu, tembel çalışanları değil, genellikle performans odaklı kişileri etkileyen bir durumdur. Bu kişiler hırslı, verimli, yüksek performanslı ve başarıya odaklıdır. Aynı zamanda yaratma ve başarma isteğiyle de dikkat çekerler. Kendi değerlerine sıkı sıkıya bağlıdırlar ve boyun eğmeyi reddederler. Ayrıca, kusurlu bir sisteme eleştirilerini dile getirmekten ve sonuçları kabullenmekten çekinmezler.
Bu nedenle, boreout sendromu genellikle bu özelliklere sahip olan insanları etkiler. Kadınlar, cinsiyetleri nedeniyle işverenleri ve erkek meslektaşları tarafından ayrımcılığa uğradıklarını düşündükleri için daha fazla etkilenebilirler. Daha az ücret, takdir ve sorumluluk gibi nedenlerle hedef alındıklarını düşünebilirler. Bu da hızla hayal kırıklığına ve bıkkınlığa neden olabilir.
Boreout sendromunun tipik belirtileri arasında iş hayatında isteksizlik ve motivasyon eksikliği yer alır. Ancak zamanla, bu durum özel hayata da yansır ve depresyona, uyku bozukluklarına, gastrointestinal şikayetlere, ağrılara, kulak çınlamasına, baş dönmesine ve enfeksiyonlara yatkınlığa yol açabilir.
Boreout Sendromuyla Başa Çıkmak İçin Aşağıdaki 10 İpucunu Uygulayabilirsiniz:
Kendinizi ve durumunuzu fark edin: İşinize yönelik memnuniyetsizliklerinizi ve can sıkıntınızı fark edin ve kabullenin.
İşinizi optimize edin: Günlük faaliyetlerinizi analiz ederek nerede tıkandığınızı belirleyin ve çözüm yolları arayın.
Patronunuzla iletişim kurun: Memnuniyetsizliklerinizi açıkça ifade edin ve birlikte çözüm arayın.
Zamanı daha verimli kullanın: İş yükünüz azalmışsa, çalışma saatlerinizi ayarlayarak yeni ilgi alanlarına yönelebilirsiniz.
İç transfer veya yeni hedefler belirleyin: Şirket içinde farklı bir departman veya görev arayışına girin veya yeni bir işveren araştırması yapın.
İş-yaşam dengesini sağlayın: Boş zamanlarınızı etkili bir şekilde değerlendirerek iş-yaşam dengesini sağlayın.
Kendinizi motive edin: Sabah ritüelleri veya günlükler gibi motivasyon egzersizleriyle kendinizi işe yönlendirin.
Sakin olmayı öğrenin: İş yerinde sıkıntı yaşadığınızda, yaratıcılığınızı kullanmaya çalışın ve zamanı verimli bir şekilde değerlendirmek için farklı düşünce süreçleri geliştirin.
Destek isteyin: Eğer sorunlarınız artarak devam ediyorsa, profesyonel yardım almayı düşünün. Psikologlar, psikiyatristler ve danışmanlık merkezleri size yardımcı olabilir.
Yeni ilgi alanlarına yönelin: Kendinizi geliştirmek için yeni hobiler edinin, yeni beceriler öğrenin veya gönüllü çalışmalara katılın. Bu, iş dışında tatmin edici ve heyecan verici deneyimler yaşamanıza yardımcı olabilir.
İşe olan hevesinizi geri kazanmak için bazı önlemler almanız gerekebilir. Kendinizi ve durumunuzu fark etmek, işinizi optimize etmek, iletişim kurmak, zamanı verimli kullanmak, yeni hedefler belirlemek, iş-yaşam dengesini sağlamak, kendinizi motive etmek, sakin olmayı öğrenmek, destek istemek ve yeni ilgi alanlarına yönelmek bu süreçte size yardımcı olabilir. Unutmayın, iş yerinde hevesinizi geri kazanmak sizin elinizdedir ve kendinizi önemseyerek, doğru adımları atarak bunu başarabilirsiniz.