Çocuklar sıklıkla küçük etmenlere bile kusarak tepki gösterebilirler. Eğer ateş ve diğer semptomlar da varsa, genellikle bir viral enfeksiyon mevcuttur.
Ne Zaman Kusma Söz Konusudur?
Eğer bir çocuk yemek sonrası küçük yiyecek parçacıklarını geri çıkarıyorsa, bu genellikle kusma olarak kabul edilmez. Ancak çocuk büyük miktarda yemek kustuğunda, bu açıkça kusma durumudur. Zamanla kusmuk genellikle sarımsı, sümüksü bir sıvı haline gelir. İshalde olduğu gibi kusma sırasında da çocuğun vücudu ciddi miktarda sıvı ve elektrolit kaybeder. Sık kusmalar, özellikle bebeklerde hızlı bir şekilde dehidrasyona ve tehlikeli durumlara yol açabilir. Ağız kuruluğu, soluk cilt, uyuşukluk ve derin nefes alıp verme dehidrasyonun yaygın belirtileri arasındadır.
Hangi Nedenler Kusmaya Yol Açabilir?
Çocukların midesi genellikle hassas olduğu için, küçük tetikleyicilere bile kusarak tepki gösterebilirler. Çok soğuk içecekler, bozuk gıdalar, fazla ve düzensiz yemek yeme, beklentiler ve özel durumlar genellikle zararsız kusma nedenleridir. Eğer çocuk ateşliyse, büyük ihtimalle viral bir enfeksiyon, örneğin bir üst solunum yolu enfeksiyonu söz konusudur. Ateşle birlikte ishalin görülmesi, çoğunlukla bir mide-bağırsak enfeksiyonunu işaret eder. Kusmanın diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkması, daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Örneğin, şiddetli alt karın ağrısı ile birlikte kusma, apandisit belirtisi olabilir. Nadiren de olsa, en kötü senaryoda kusma beyinle ilgili bir sorunu gösterebilir.
Çocuğunuz Kusarsa Ne Yapmalısınız?
Kusma durumunda, dehidrasyon riskini önlemek çok önemlidir:
- Anne sütü almıyor olan bebekler, daha fazla ve daha sık sıvı tüketmeye ihtiyaç duyarlar. Anne sütü ile beslenen bebekler ise, susuzluklarını gidermek için daha sık emzirilmelidir. Talep üzerine emzirme, yeterli anne sütü sağlayarak bebeklerin ihtiyacını karşılar.
- Çocuğunuza yaklaşık dört saat boyunca küçük yudumlar halinde ve kısa aralıklarla, hafif şeker eklenmiş rezene, nane veya papatya çayı gibi hafif çaylar verin.
- Katı gıdaları sadece çocuğunuz istediğinde vermelisiniz.
Eğer çocuğunuz kısa süre önce kusmuşsa, alnına serin bir bez koyarak mide bulantısı ve baş dönmesini hafifletebilirsiniz. Ağızda kötü bir tat bırakan kusmuk, su veya çay ile çalkalanarak temizlenebilir. Çocuğun yaşına ve durumuna bağlı olarak, kötü tadı gidermek için dişlerini fırçalaması da önerilebilir.
Kusma Durumunda Doktor Ziyareti Acil Olduğunda
Eğer aşağıdaki belirtiler veya durumlar mevcutsa, çocuğunuzu hemen bir çocuk doktoruna götürmelisiniz:
- Çocuğunuz kusuyor ve aynı zamanda ateş veya ishal belirtileri gösteriyorsa.
- Eğer çocuğunuz henüz çok küçükse ve dört saat geçmesine rağmen tekrar tekrar kusmaya devam ediyorsa.
- Çocuğunuz sürekli kusuyor, hasta görünümde ve bu durumun sebebini gastrointestinal bir enfeksiyon gibi net bir nedenle açıklayamıyorsanız. Eğer çocuğunuza içecek veremiyorsanız.
- Çocuğunuz bir düşme ya da kaza sonucu kusuyorsa.
- Şiddetli karın ağrısı eşlik ediyorsa.
- Çocuğunuzun dikkat çekici derecede ilgisiz ve sessiz olduğunu fark ederseniz.
- Çocuğunuz sabahları aç karnına kusuyorsa.
Doktor için Faydalı Gözlemler
Kusmanın birçok farklı nedeni olabilir, bu yüzden çocuğunuzun diğer semptomlarını da dikkatlice izlemeli ve gerektiğinde çocuk doktoruna detaylıca aktarabilmelisiniz. Doktora iletebileceğiniz önemli bilgiler arasında şunlar yer alabilir:
- Çocuğunuzun ateşi yükselmiş mi?
- Kusmuyor olsa da karın ağrısı çekiyor mu?
- Kabızlık veya ishal gibi sorunları var mı?
- Yemek yedikten sonra hemen kusuyor mu?
- Ne kadar sık kusuyor?
- Çocuk başına veya karnına bir darbe aldı mı?
- Son birkaç saat içinde herhangi bir kaza yaşadı mı?
- Boğazında veya kulaklarında ağrı hissediyor mu?
- Herhangi bir ilaç kullanıyor mu?
- Toksik bir maddeye maruz kalma ihtimali var mı, varsa hangi maddeler?
- Çocuğun sık sık başı ağrıyor mu?
- Gece veya sabahları sürekli olarak kusuyor mu?