Her bebek meşguliyet arar: Oyun, çocukların sağlıklı büyümesinin anahtarlarından biridir, hayatın ilk anlarından itibaren. İşte en mühim konulara dair bir özeti siz değerli okurlarımız için derledik.
Oyun Çocuğunuz İçin Temel Bir İhtiyaç
- Bebeğinizin oyun oynama ve aktif olma isteği var. Oyun aracılığıyla motor becerilerini geliştirir, kendini, sizi ve çevresindeki nesneleri keşfeder. Bebeğiniz için oyun, gelişimin bir parçasıdır.
- Yaşamın ilk haftalarında, bir bebeğin anne ve babasının yüzleri ile sesleri, herhangi bir oyuncaktan daha fazla ilgisini çeker.
- Daha sonraki dönemlerde de, bebekler için “gerçek” oyuncaklara gerek yoktur. Kendi elleri, ayakları, karşısındakilerin yüzleri, elleri ve sesleri gibi, keşfedebileceği ve tutabileceği çeşitli nesneler yeterli eğlenceyi sağlar. Ayrıca, oyuncaklar her zaman para ile satın alınacak şeyler olmak zorunda değildir: Günlük kullanımdaki karıştırma kaşıkları, kutular ve teneke kutular da bebekler için büyük eğlence kaynaklarıdır.
- Bebekler, anne, baba ya da diğer yakın bakıcıların sağladığı temas, yakınlık ve uyarımı gerektirir. Bebeğinizle oynarken sağladığınız kucaklama ve fiziksel temas, bu ihtiyaçları karşılamanın mükemmel bir yoludur.
- Bebekler de, uyarılmış ve dinlenmiş olmayı tercih eder ve aile yaşantısının içinde bulunmaktan keyif alır.
- Genellikle, bebekler 5 ile 10 dakika süreyle, etraflarında uyarıcı nesneler (mobil, tutacakları ve ağızlarına alacakları oyuncaklar gibi) olduğunda memnun olurlar.
- Aldığınız tüm oyuncakların bebeğiniz için güvenli olduğundan, yani onları yaralamayacağından veya sağlığına zarar vermeyeceğinden emin olun. Oyuncak alırken, güvenlik onay mührüne dikkat edin.
Önemli: Çocuklar oyun oynarken genellikle aynı şeyleri tekrar tekrar denerler. Bu şekilde, nesnelerin nasıl çalıştığını ve birbirleriyle nasıl bağlantılı olduğunu fark eder ve onları anlamaya başlarlar.
Bebeğinizin Oyun Keyfini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
- Bebeğinizin yaşına ve gelişim seviyesine uygun aktivitelerle onu teşvik edin.
- Oynaması ve keşfetmesi için ona bolca zaman ve alan sağlayın. Neyle ve nasıl oynamak istediğine kendisi karar versin. Kendi keşif yolunu seçmesine izin verin.
- Her gün mümkünse bebeğinizle vakit geçirin oyun oynayarak. Fakat, sürekli yanında olmanız gerekmez; bu, çocuğunuzun bağımsızlık kazanmasına yardımcı olur.
- Bebeğinize sürekli konuşarak dil gelişimini destekleyin. Onunla etkileşime geçin, oynadığınız oyunlara sözlü olarak katılın, ne yaptığınızı ve bebeğinizin ne yaptığını açıklayın. Seslerini ve hecelerini taklit edin, şarkılar ve ninniler söyleyin, sevgi dolu kelimeler kullanın.
- Bebeğinizin güvenli bir şekilde keşfetmesine izin verin, özellikle de ağız yoluyla.
- Dokunma, görme, ve işitme gibi farklı duyuları teşvik eden çeşitli oyuncaklar sunun: Dokunabileceği, renkli ve canlı şeyler, çıngırak gibi ses çıkaran oyuncaklar. Ancak, yüksek ses çıkaran oyuncaklardan kaçının, bu tür sesler işitme zararına yol açabilir.
- Oyun ve fiziksel aktivite bebekler için önemlidir. Çeşitli fiziksel aktiviteleri deneyimleyebileceği oyunlar oynayın, hareket etmeye teşvik edin ve bol hareket alanı sunun.
- Bebeğinizi aşırı zorlamayın ve oynarken onun tepkilerine dikkat edin. Eğer endişeli, yorgun veya sıkılmış gibi görünüyorsa, oyunu bırakın.”