Kış aylarını sağlıkla geçirmek için ekstra besin takviyelerine gereksinim duymadan, birçok yiyecek doğal olarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve sizi hastalıklardan koruyabilir.
Kar, soğuk hava ve rüzgarlar; kışın tüm şiddetiyle geldiği kesin. Eğer sonbahar ve kış mevsimlerinde grip, soğuk algınlığı ve öksürükten kaçınmak istiyorsanız, bu yiyecekler bağışıklık sisteminizi doğal yollarla destekleyebilir.
Bu 7 gıda bağışıklık sistemini güçlendiriyor:
1. Chia Tohumları
İçinde ne var?
Chia tohumları, yüksek protein seviyeleriyle etkili bir protein kaynağıdır. Bunların yanı sıra, bu tohumlar omega-3, -6 ve -9 gibi faydalı yağ asitleri ve demir, potasyum, bakır, çinko, magnezyum gibi minerallerle de dopdolu. Özellikle kalsiyum açısından oldukça zengindirler. Ayrıca, chia tohumlarında serbest radikallere karşı hücreleri savunan antioksidanlar da bulunmaktadır.
Chia tohumu bağışıklık sistemini nasıl güçlendirir?
Chia tohumlarındaki flavonoidler, antioksidan özellikleri ile vücudun doğal savunma sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bunlara ek olarak, yüksek kalsiyum seviyeleri kemik sağlığı, kanın pıhtılaşması ve enerji döngüsü için faydalıdır. Tohumların içeriğindeki çinko ise metabolik işlemleri iyileştirir ve bağışıklık sistemini destekler. Bu vitamin ve mineraller, iyi bir sindirim, dayanıklılık, güç ve yüksek enerji seviyeleri için katkı sağlar.
Chia tohumlarının tadı en iyi bu şekilde çıkar:
Badem veya soya sütü ve biraz tarçın ile chia pudingi olarak veya müsli, yulaf lapası, smoothie ve shake’lere ek olarak.
2. Yaban Mersini
İçinde ne var?
Yaban mersini, sağlık açısından son derece faydalı meyveler arasında yer alır. Bu meyve, polifenoller olarak da bilinen flavonoidler ve fenolik asitlerle doludur. A, B, C ve E vitaminleri ile beta-karoten içerir, aynı zamanda demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından da zengindir. Antioksidan bileşenleri, tanenler, antosiyanositler gibi bitkisel pigmentler ve yüksek lif miktarı yaban mersinini adeta bir sağlık harikası yapar.
Yaban mersini bağışıklık sistemini nasıl güçlendirir?
Yaban mersinindeki tanenler, iltihap karşıtı ve antibakteriyel etkiler gösterirken, antioksidan bileşenleri serbest radikalleri etkisiz hale getirerek bağışıklık sistemini soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı korur. Bu meyvedeki flavonoidler, virüs, bakteri ve mantarların çoğalmasını engelleyici etkilere sahiptir. Yaban mersini ayrıca, kan lipid düzeylerini iyileştirir, kardiyovasküler riskleri azaltır, sindirimi kolaylaştırır ve genel bağışıklığı güçlendirir.
Yaban mersininin tadı en iyi bu şekilde çıkar:
Shake’lerde, smoothie’lerde veya keklerde, sağlıklı bir atıştırmalık olarak taze, tatlılarda veya müslilerde.
3. Açaibere
İçinde ne var?
Bu Brezilya kökenli meyve, sadece antosiyaninler ve doymamış yağ asitleri olan oleik ve linoleik asit gibi antioksidanlarla dolu değil, aynı zamanda B, C ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum gibi bir dizi mineral de sunar.
Açai bağışıklık sistemini nasıl güçlendirir?
Açai meyvesi, zengin antosiyanin kaynağı olmasıyla hücreleri serbest radikallerin zararından korur ve hücre yenilenmesini destekler. İçerdiği vitamin ve mineraller enerji verir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca, çoklu doymamış yağ asitleri kan sağlığına pozitif katkılar sağlar.
Açai meyvelerinin tadı en iyi bu şekilde çıkar:
Açai meyvesi, yüzde 90’ı çekirdek olduğu ve sadece dış kabuğunun yenebildiği için, genellikle posa, sıvı, toz veya dondurulmuş formda satılır. Bu meyve, smoothie, shake ve müsli gibi karışımlarda ya da lor peyniri ile birleştirilerek yaratılan sağlıklı bir lezzet olarak diğer meyvelerle harika bir uyum sağlar.
4. Camu Camu
İçinde ne var?
Camu camu, C vitamini yönünden dünyanın en zengin meyvesi olarak kabul edilir. Bu Peru menşeili, kiraza benzeyen meyve, çeşitli karbonhidratlar da sağlamaktadır ve demir gibi minerallerle yüklüdür. Ayrıca, camu camu, beta-karoten ve B2 ile B3 vitaminleri dahil olmak üzere manganez, çinko ve bakır gibi iz elementler de barındırır.
Camu camu bağışıklık sistemini nasıl güçlendirir?
Camu camu’nun yüksek C vitamini konsantrasyonu, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklara karşı vücudu destekler: bu vitamin enfeksiyon olasılığını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve demir emilimini iyileştirir. Meyvedeki bol miktardaki demir enerji üretimini hızlandırır, beta-karoten hücreleri serbest radikallerin zararından korur, ve diğer mineraller vücudun yenilenmesine ve güç kazanmasına katkıda bulunur.
Camu-camu bu şekilde alınır:
Camu camu genellikle smoothie, shake ve müslileri rafine etmek için uygun olan bir toz olarak mevcuttur. Eğer bu sizin için çok asidikse, camu camu kapsülleri veya tabletleri alabilirsiniz.

5. Sarımsak
İçinde ne var?
Aromatik sarımsak, antioksidanlar ve A, B, B1, C vitaminleri ile birlikte potasyum ve selenyum gibi mineralleri de bol miktarda barındırır. Ayrıca, bu besleyici kök sebze, allicin ve ajoene gibi biyolojik olarak aktif bileşenler de içermektedir.
Sarımsak bağışıklık sistemini nasıl güçlendirir?
Allisin, kan basıncını ve yüksek lipid seviyelerini azaltma kapasitesine sahiptir ve bakteri ile mantar gelişimini baskılar; bu yüzden doğal bir antibiyotik olarak da kabul edilir. Sarımsak, iltihaplanmayı önleyici özelliklere sahiptir, bağışıklık sistemini destekler ve yaşlanma etkilerine karşı direnç gösterir.
Sarımsağın tadı en iyi bu şekilde çıkar:
Sarımsak, özellikle başka yiyeceklerle bir araya getirildiğinde en etkilidir; mesela, doyurucu makarna, balık veya et tabaklarını tatlandırmak için kullanılabilir. Ayrıca, sarımsak meyve suyu formunda ya da bal ve limon ile birleştirildiğinde bağışıklık sistemine destek olur.
6. Zencefil
İçinde ne var?
Zencefil kökü, esansiyal yağlar ve antioksidanlar barındırır ve sıklıkla soğuk algınlığı ya da kas rahatsızlıkları için doğal bir tedavi olarak tercih edilir. Zencefilde, uzun süre saklandığında şogaollere dönüşen, acı gingerol bileşenleri yüksek oranda mevcuttur.
Zencefil bağışıklık sistemini nasıl güçlendirir?
Gingerol bileşenleri vücudu ısıtmakta, burun mukozasına kan akışını teşvik etmekte ve vücudun kendi ısı duyarlı reseptörlerini harekete geçirmektedir. Bu, zararlı mikroorganizmaların daha hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Zencefil aynı zamanda iltihap önleyici, sindirim kolaylaştırıcı ve kas gevşetici etkilere sahiptir.
Zencefilin tadı en iyi bu şekilde çıkar:
Ev yapımı zencefil çayı veya blenderda limon ve balla püre haline getirilmiş zencefil shot olarak. Köri gibi sıcak yemeklerde baharatlı bir çeşni olarak.
7. Buğday Çimi
İçinde ne var?
Buğday çimi, C ve B1 vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi besin maddeleri açısından zengindir. En önemli bileşeni ise klorofildir.
Buğday çimi bağışıklık sistemini nasıl güçlendirir?
Buğday çimi içerisindeki bileşenler, kan lipid değerlerini azaltırken bağışıklık sistemini de fortifye eder. Klorofil, toksinleri atma kapasitesiyle bilinir, oksijenin taşınmasını kolaylaştırır, yeni kan hücrelerinin üretimini teşvik eder ve kanın ve karaciğerin arınmasına katkı sağlar. Buğday çimi, detoksifikasyonu destekler ve bağışıklık sistemini dengelemeye yardımcı olur.
Buğday çimi nasıl tüketilir?
Buğday çimi, suyu şeklinde ya da toz halinde smoothie, shake veya müsliye eklenebilir. Taze buğday çimi ise doğranarak salatalara veya çorbalara garnitür olarak kullanılabilir.
Soğuk Algınlığını Bu Şekilde Önleyebilirsiniz
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme dışında, aşağıda sıralanan yöntemlerle de bağışıklık sisteminizi doğal yollarla güçlendirebilir ve kış mevsimini sorunsuz bir şekilde geçirebilirsiniz:
Uyku Önemli: Gece başına en az 6 saat uyku alın.
Stresi Yönetin: Stres hormonlarının seviyesi yükseldiğinde hastalıklara karşı daha savunmasız olabilirsiniz.
Su Tüketin: Her gün 2-3 litre su ya da bitkisel çay içmek faydalıdır.
Aktif Olun: Orta seviyede dayanıklılık gerektiren sporlar, örneğin jogging veya Nordik yürüyüş, bağışıklık sistemini destekler.
Açık Havada Zaman Geçirin: Günde 30 dakika açık havada yapılan egzersiz, dolaşımı ve kan akışını iyileştirir.
Sauna Fırsatını Kaçırmayın: Isıya maruz kalmak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.
Daha Çok Öpücük: Bakterilerin paylaşılması, ironik bir şekilde, bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Gülmeyi Unutmayın: Endorfin ve diğer ‘iyi hissettiren’ hormonlar, kanınızdaki immünoglobulin seviyelerini yükseltebilir.”